Meny
Meny

Kakaosmør fra Ghana

 

Det krever lang erfaring å vite når en kakaofrukt er klar til å bli plukket. Kakaobøndene skjærer frukten ned med lange, buede redskaper. Deretter åpner de den, og inni hver frukt ligger det ca. 20–50 kremfargede kakaobønner. De lar bønnene tørke på svære matter i solen, og deretter velger de ut de beste som skal bli til kakaosmør.

LEVERANDØREN

Vi var en av Kuapa Kokoos aller første kunder i 1996. I dag representerer kooperativet over 50 000 småskala kakaobønder, og rundt en tredjedel av disse er kvinner. Kooperativet garanterer kakaobøndene minstepris for kakaobønnene. Og for hvert tonn vi kjøper, betaler vi også en tilleggspris som går til prosjekter i lokalsamfunnet som skoler og brønner.

SAMFUNNET

Ghana er anerkjent for kvaliteten på kakaobønnene. Men landets to millioner kakaobønder er blant landets fattigste mennesker. Det er få som kan skrive og lese, og dette gjør det vanskelig for bøndene å vite om de får en rettferdig pris. Gjennom Kuapa Kokoos rettferdige og transparente kjøpsprosess er kooperativet i ferd med å endre dette.

KVINNEMOBILISERING

Kuapa Kokoo lar kvinner spille en sentral rolle i virksomheten. Mary Antwi, en av kakaobøndene, sier: "Før jeg ble medlem i Kuapa Kokoo, hadde jeg ingen stemme. Nå er jeg kasserer, og jeg har fått en stemme." Hva gjør Kuapa Kokoo annerledes? Mohamed, en kakaobonde fra landsbyen Bayerebon, forklarer: "Kuapa Kokoo er demokratisk og transparent,” sier han. “Det betaler oss kontant for bønnene når vi leverer."